вторник, 7 апреля 2020 г.

09.04.2020 Украинский язык


Тема:Світ тварин
— Сьогодні ми дізнаємося про життя диких і свійських тварин, уточнимо і перевіримо наші знання про свійських і диких тварин. Дикі тварини  самі добувають собі їжу, знаходять або будують собі житло, піклуються про своє потомство. Свійські  тварини живуть поряд із людиною. Вона піклується про їх їжу, житло, здоров'я.
На першому малюнку підручника стор.40 назвіть диких тварин, потім свійських тварин.
-Відгадайте загадки. Які ці тварини, дикі чи свійські?
1.Сама строката, їсть зелене, дає біле. (Корова)
2. Хто не пряде, не тче, а людей одягає? (Баран, вівця)
3. У кого роги довші за хвіст? (Коза)
4.Хвіст гачком, ніс п'ятачком. (Свиня)
5.Я красивий, я ігривий
Як біжу, то в’ється грива.
Хвіст у мене довгий-довгий
Хвіст у мене, мов шовковий. (Кінь)




 -Прочитайте уважно як з'явилися свійські тварини. Дуже давно, коли ще не було міст, машин і книг, люди мешкали в печерах. Вони боялися величезних страшних хижаків. Нашим пращурам постійно хотілося їсти, дуже рідко вони знаходили собі їжу. Одного разу одна розумна людина почала підгодовувати вовків, які ходили біля її житла. Поступово вовки стали добрішими, а їх дитинчата звикли до людини, почали жити поряд із нею. Вони стали вже не дикими, а свійськими.
Так з'явилися собаки. Вони навчились охороняти людину від ворогів, допомагали їй шукати і добувати собі їжу. Минав час. Кількість друзів людини поміж тварин зростала. Тепер людина вже не могла жити без своїх свійських друзів і помічників.
Роздивіть другий малюнок на с.40.
Тварини необхідні людині для існування. Вони дають необхідні їй продукти харчування (м’ясо, молоко, яйця, мед); вовну та шовк для виробництва тканин; хутро для пошиття одягу; шкіру для взуття; ліки, якими лікують різні хвороби людини (зміїна і бджолина отрута, мед, борсучий жир).Подумайте та дайте відповідь:
- Що дає корова?  Що дає вівця? Що дає свиня?  Що дає гуска? Що дає курка?   Що дають курчата і півень? З чого зроблені кросівки? З чого зроблений светр? З чого зроблена тканина? З чого зроблені рукавички і шкарпетки?  З чого зроблені портфель, гаманець і сумка? З чого зроблений сир? З чого зроблена ковбаса?  З чого зроблені консерви?
Користь від вівці: м’ясо вівці смачне та поживне, з молока виготовляють сир, бринзу, масло; з вовни виготовляють тканину і шиють одяг; шкіру обробляють і використовують для виготовлення одягу і взуття.
Користь від коня: люди вживають у їжу м’ясо (конину), молоко, але не в натуральному виді, а готують із нього молочнокислий продукт — кумис із приємним смаком та лікувальними властивостями, вітамінами A, B, C.
Користь від поросяти: м’ясо, сало, кров — використовують у їжу; оброблену шкіру в промисловості — для одягу, взуття.
Користь від корови: молоко, молочні продукти багаті на кальцій, без якого не можливо уявити наш організм, ріст і міцність наших кісток; м’ясо використовують в їжі, а шкіру — для пошиття взуття.
Свійські кури: смачні та поживні, корисні для здоров’я продукти — м’ясо і яйця (вітамін D сприяє правильному формуванню скелету, профілактиці рахіту).

На с.94-95 прочитайте з батьками загадки та відгадайте їх. Придумайте  клички свійським тваринам. Розкажіть чим ви їх нагодуєте?
Прочитайте виразно віршики М.Познанської «Корівка» та Л.Полтави «Самі складемо пісеньку» на. 95
Знайдіть свійських тварин. Чим ви їх нагодуєте?


Комментариев нет:

Отправить комментарий