среда, 22 апреля 2020 г.

24.04.2020 Украинский язык


-Сьогодні на уроці ми вивчимо тему «Народні символи».

    Кожен народ має народні символи. Народні символи — це те, що найбільше любить і шанує певний народ. В одних народів їх більше, в інших — менше.    Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну йдеться. Так, коли ми говоримо — клен, то знаємо, що це — символ Канади. Символами Росії є береза, ромашка, ведмідь, горобина.

Про народні символи складено багато пісень і легенд. Вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках.
Народні символи — це наші святині. Існують рослинні й тваринні народні символи. До рослинних символів належать береза, калина, верба, дуб, тополя, барвінок,ромашка, чорнобривці. Вони здавна уособлюють красу  Батьківщини, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.
Тваринних символів у нас також є багато. Відгадайте загадки — і дізнаєтеся про них більше.

● Я великий, я красивий,
Як біжу, то в'ється грива.
Хвіст у мене довгий-довгий,
Хвіст у мене, мов шовковий. 

● Довгі ноги, довгий ніс.
Прилетів — обід приніс.
Смачних жабеняток
Для своїх маляток. 

● Хто гнізда свого не має,
Яйця іншим підкладає,
А у лісі в холодку
Все кує, мудруля,
Хто вона?..  

● Дивний ключ у небі лине.
Не залізний, а пташиний.
Цим ключем в осінній млі відлітають... 

● Привітала нас піснями із весною
І живе з нами під стріхою одною. 
● В лісі на зеленій гілці
Ніби грав хтось на сопілці.
Підійшов поближче я
І побачив... 
-Народним символом також є хліб. Хліб був мірилом життя, культури.  Жоден обряд не обходився без нього. Святість і пошана до хліба передавалися з покоління в покоління дітям і внукам.
- В народі кажуть: «Хата без рушників, що родина без дітей». Рушник символізує не лише умілі руки, але і чисту душу, і щирі почуття, і повагу до попередніх поколінь.
Існують різні традиції, пов'язані з рушником: з вишитим рушником приходили в хату, де народилася дитина. 3 рушником матері виряджали своїх синів у далеку дорогу. Гарно оздобленими рушниками накривають кошики з паскоюна Великдень.
Хліб і рушник – одвічні людські символи. Хліб-сіль на вишитому рушникові були високою ознакою гостинності .
-Відкрийте підручник на с.48-49 та роздивіться малюнки. На с.99 разом з батьками прочитайте оповідання про народні символи.
- Любімо свою землю, випрошуймо у Всевишнього ласки і допомоги, вивчаймо, знаймо і поважаймо її символи, не даймо нікому скривдити її.



Комментариев нет:

Отправить комментарий